Rouw- en verliesverwerking

Rouw- en verliesverwerking

Wanneer een dierbare overlijdt, zal dit altijd impact hebben op de achterblijvers. Een aantal factoren zijn van belang bij de hevigheid van de rouw, waaronder de leeftijd van de overledene en de manier waarop het overlijden heeft plaatsgevonden. Zo kan het plotseling overlijden van een jong persoon door een ongeval of zelfdoding doorgaans een grotere impact hebben dan het verwachte overlijden van een grootouder na een lang ziekbed.

Fysieke of psychische klachten na het overlijden van een dierbare

Ongeacht onder welke omstandigheden een dierbare is overleden, het kan altijd voorkomen dat u merkt dat u fysieke of psychische klachten ervaart. Misschien slaapt u slecht, heeft u veel stemmingswisselingen of merkt u dat u bepaalde locaties of omstandigheden vermijdt. Vooral in gevallen van een overlijden waarbij het niet mogelijk was om afscheid te nemen, zal de kans groter zijn dat er klachten als somberheid of lusteloosheid optreden. Ook kan er een gevoel van onbegrip ontstaan. In dit geval spreken we van onverwerkte of gecompliceerde rouw.

Het rouwen van een overleden dierbare is een belangrijk proces dat het verwerken van het verlies ondersteunt. Wanneer het verlies niet goed verwerkt wordt, kan dit leiden tot fysieke en/of psychische klachten. Deze klachten kunnen, wanneer deze onbehandeld blijven, zorgen voor belemmeringen in het dagelijks leven. Wanneer u merkt dat u gebukt gaat onder deze onverwerkte of gecompliceerde rouw, is het verstandig om contact op te nemen en een intakegesprek in te plannen. Onder mijn begeleiding zult u leren om het verlies een plekje te geven en om u er minder door te laten leiden in het dagelijks leven.

Het rouwproces na een zelfdoding

Wanneer een dierbare zelfmoord heeft gepleegd, is het proces van rouw vaak nog ingewikkelder. Nabestaanden blijven achter met veel vragen en emoties: Waarom is dit gebeurd? Had ik dit kunnen voorkomen? Waarom heb ik toen niet teruggebeld? Emoties als verdriet, woede, schaamte, onmacht en schuldgevoelens kunnen elkaar snel afwisselen. Tel hierbij op dat men vaak geen afscheid heeft kunnen nemen, waardoor er een gevoel van leegte kan ontstaan.

Juist bij het overlijden door zelfdoding kan de hulp en begeleiding van een psycholoog veel steun bieden.

Rouw bij andere vorm van verlies

Het wordt vaak nog te weinig herkend en erkend, maar er hoeft geen overledene te zijn om rouw te ervaren. Ook het uit elkaar vallen van een hechte vriendschap, de echtscheiding van ouders op latere leeftijd of het moeten opgeven van een heimelijke liefde kunnen redenen zijn om in rouw terecht te komen. Juist omdat er geen overledene is, zal het gevoel van rouw niet altijd herkend worden. Een onverwerkte of gecompliceerde rouw kan ook in dit geval optreden en fysieke of psychische klachten veroorzaken.

Is er recentelijk een overlijdensgeval geweest in uw directe omgeving of is er op een andere manier sprake geweest van verlies en merkt u dat u zichzelf niet helemaal bent? Neem gerust contact met me op om uw situatie te bespreken en om handvatten te krijgen om het verlies te verwerken.

CONTACTGEGEVENS
Adres
Heemsteedse Dreef 38
2102 KL Heemstede

KvK: 84038071
BIG nr.: 49919247825

Telefoon
023-204 9027
06-3019 2540

E-mail
advies@psychologiepraktijkbelfor.nl

Geregistreerd bij

BIG geregistreerd psycholoog haarlem belfor