Rouw- en verliesverwerking

Rouw- en verliesverwerking

De dood van een dierbare of belangrijk persoon stelt de achterblijver(s) voor de opgave om voorgoed afscheid te nemen van de overledene. Soms komt het overlijden na een ernstige ziekte en wordt het min of meer verwacht. Vaak ook is het onverwacht, door bijvoorbeeld een ongeval in het verkeer of zelfdoding.

Acceptatie kan moeilijker zijn wanneer afscheid nemen niet mogelijk was. Toch zal het rouwproces plaats moeten vinden om tot een verwerkte rouw te komen. Bent u iemand verloren en heeft u last van fysieke of psychische klachten? Dan kan het zijn dat er sprake is van onverwerkte of gecompliceerde rouw. Een therapie met traumaverwerking kan dan uitkomst bieden.

Rouwproces

Na het verlies zal men zich geleidelijk moeten aanpassen aan de veranderde omstandigheden. Het proces van aanpassing na een pijnlijk verlies heet een rouwproces; een rouwproces is een innerlijk proces van loslaten. Een rouwproces kan voor iedereen verschillend zijn. Het kan afhangen van een aantal factoren zoals van leeftijd, van de mate waarin we op het verlies zijn voorbereid, van onze innerlijke kracht en van de steun van buitenaf. Tijdens dat proces neemt het rouwen een groot deel van de beschikbare energie en aandacht in beslag. Rouw wordt gecompliceerd op het moment dat men het verlies níet kan verwerken. Dat kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld doordat het verlies plotseling en traumatisch is verlopen (ongelukken of zelfdoding). Er kunnen PTSS symptomen optreden die wijzen op de noodzaak van therapie, bijvoorbeeld de EMDR behandeling. Ook kan niet herkende of erkende rouw leiden tot een chronisch rouwproces, u kunt bijvoorbeeld denken aan verdwenen geliefden of het verlies van een heimelijke geliefde.
Omdat onverwerkte, gecompliceerde rouw kan leiden tot fysieke en psychische klachten is het verstandig om hulp te vragen om tot een goede rouw- en verliesverwerking te komen.

Rouw bij zelfdoding

Het verlies van iemand door zelfdoding is zeer ingrijpend. Rouw na zelfdoding is vaak complex en voor degenen die achterblijven is dit pijnlijk en verdrietig. Naast het gemis is het ongeloof groot. Verdriet, onmacht, schuldgevoelens, boosheid en schaamte kunnen elkaar afwisselen. De achterblijvers kunnen vaak met veel vragen zitten: “Waarom is dit gebeurd?”, “Had het voorkomen kunnen worden?”, Hoe had ik dit kunnen voorkomen?”. Nabestaanden van zelfdoding voelen zich vaak alleen met hun verdriet en vragen. Daarom kan juist bij verlies van zelfdoding contact met een psycholoog veel steun geven.

CONTACTGEGEVENS
Adres
Zijlweg 142 K
2015 BH Haarlem

Telefoon
023-204 9027
06-3019 2540

E-mail
advies@psychologiepraktijkbelfor.nl

Geregistreerd bij

BIG geregistreerd psycholoog haarlem belfor