Posttraumatische Stressstoornis

Posttraumatische Stressstoornis

In elk mensenleven komen heftige gebeurtenissen voor. Sommige zijn positief, zoals de geboorte van een kind, maar er zullen ongetwijfeld ook negatieve ervaringen plaatsvinden.

Wanneer een negatieve ervaring heel heftig is geweest, zoals bijvoorbeeld bij een overval, verkrachting of mishandeling, kan deze zelfs jaren na het voorval psychische problemen geven. Het vermijden van de locatie waar het heeft plaatsgevonden, flashbacks krijgen naar het voorval of schrikachtige reacties geven op normale situaties zijn voorbeelden van hoe erg dit trauma het dagelijks leven kan beïnvloeden. Als u deze klachten herkent, zou dit toe te schrijven kunnen zijn aan Post-Traumatische Stressstoornis (PTSS).

Het herkennen van PTSS

De symptomen die mensen met PTSS kunnen ervaren zijn onder te verdelen in drie categorieën:

Herbelevingen. Bij de herbelevingen lijkt het trauma zich (gedeeltelijk) te herhalen. Deze herbeleving kan heel realistisch zijn en veel angsten oproepen. Deze herbelevingen zijn te vinden in nare herinneringen die zich ongewild aandienen, of nachtmerries. Fysieke uitingen zijn te vinden in een verhoogde hartslag, hyperventilatie en overmatig transpireren.

Vermijdingen. Het vermijden van de locatie of soortgelijke gebeurtenissen als het trauma, zijn ook een manier om de pijn niet op te zoeken. Het gevolg van vermijding is dat ook de leuke dingen van het leven niet meer aan bod komen, omdat er een sociaal isolement kan optreden. Vervreemding, gesloten zijn over gevoelens en een somber toekomstbeeld kunnen gevolgen zijn van deze vermijdingen.

Spanningen. Bij PTSS hoort ook een verhoogd spanningsniveau dan voorafgaand aan het trauma. Stemmingswisselingen, snel geïrriteerd raken en roekeloos gedrag zijn vormen waarop dit zich kan uiten. Ook een slechte nachtrust en weinig concentratie kunnen tekenen zijn van spanningen die zich binnen PTSS aandienen.

Deze drie categorieën sommen de meest voorkomende symptomen op, maar ook depressieve en zelfs suïcidale gedachten kunnen voorkomen bij PTSS. Daarom is het altijd goed om bij twijfel contact op te nemen met de huisarts om een doorverwijzing naar mijn praktijk te vragen.

De behandeling van PTSS, onder andere met EMDR

Vooral voor de behandeling van PTSS is EMDR een zeer effectieve methode gebleken. Echter, het verschilt per persoon welke behandeling het beste aansluit. Zo zou ook bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie een goede behandelmethodiek kunnen zijn. Welke behandelmethode we ook kiezen, het uitgangspunt is dat we uw PTSS klachten dermate verminderen waardoor uw dagelijks leven er minder of zelfs helemaal niet meer onder te lijden heeft. In ons intakegesprek bepalen we een behandelplan welke we de komende sessies als blauwdruk gebruiken voor uw herstel. U kunt hier meer lezen over EMDR.

Herkent u zich in de klachten horende bij PTSS en wilt u weer grip krijgen op uw leven? Ik raad u aan om contact met uw huisarts op te nemen om de klachten te bespreken. Vanuit uw huisarts kunt u een verwijzing krijgen naar Psychologiepraktijk Belfor. Kijk voorafgaand aan de afspraak wel op de pagina ‘Vergoeding‘ om te controleren of ik een contract heb met uw zorgverzekeraar en of de behandeling dus vergoed kan worden.

CONTACTGEGEVENS
Adres
Heemsteedse Dreef 38
2102 KL Heemstede

KvK: 84038071
BIG nr.: 49919247825

Telefoon
023-204 9027
06-3019 2540

E-mail
advies@psychologiepraktijkbelfor.nl

Geregistreerd bij

BIG geregistreerd psycholoog haarlem belfor