Depressie

Depressie

Gebrek aan interesse en plezier? Neerslachtig? Verdrietig? Somber? Negatief denken? Gevoelens van machteloosheid, angst en waanhoop? Herkent u zich hierin en blijven de symptomen langer dan twee weken aanhouden, dan kan er sprake zijn van een depressie of depressieve stoornis.

We hebben allemaal wel eens geen zin om ons bed uit te komen en de ene dag zijn we nu eenmaal vrolijker dan de andere dag. Maar valt het u op dat u al langer een gebrek hebt aan interesse en plezier? Voelt u zich neerslachtig en somber? Heeft u last van negatieve gedachten? Blijven de gevoelens van machteloosheid, angst en waanhoop u omringen, wat u ook probeert? Heeft u hier al langer dan twee weken last van, dan kan het duiden op een depressie. De eerste stap om dan contact te zoeken met een psycholoog kan moeilijk zijn. Realiseer u wel dat een psycholoog bij een depressie de juiste kennis en behandelmethoden kent om u te helpen. Bij mij bent u aan het goede adres.

Wat is depressie?

Een depressie is een van de meest voorkomende psychische stoornissen waar mensen van alle leeftijden last van kunnen hebben. Een depressie onderscheidt zich van ‘normale’ somberheid door de aard en duur van de symptomen. Het is moeilijk om één oorzaak voor depressie te geven, het is vaak een combinatie van verschillende factoren. Zo kan het te maken hebben met gebeurtenissen in uw leven (overlijden, ontslag of beëindigen relatie), medicijngebruik of onverwerkte traumatische (jeugd)ervaringen. De depressie kan ervoor zorgen dat uw dagelijks leven eronder lijdt. Er ontstaat meer afstand tussen u en uw omgeving, de werkprestaties nemen af en ook fysiek kunt u veranderen: vermoeid en een afname of juist toename in gewicht. De meest voorkomende depressie symptomen:
• Depressieve stemming (of prikkelbaarheid);
• Vermindering interesse en plezier;
• Af- of toename van eetlust (en onopzettelijk gewichtsverlies of –toename);
• Slaapproblemen;
• Vermoeidheid;
• Gevoelens van schuld en waardeloosheid;
• Vermindering van concentratie, besluiteloosheid;
• Zelfmoordgedachten.

Depressie en behandeling

Depressieve of sombere gevoelens gaan meestal vanzelf weer over, maar wanneer de klachten langer dan twee weken aanhouden dan is het aan te raden om hulp te zoeken. Een depressie kan vrij goed behandeld worden. In de behandeling van de depressie wordt de oorzaak onderzocht en wordt gekeken wat de klachten in stand houdt. De behandeling van de kenmerken bij depressie bestaat uit technieken, methoden en theorieën met een wetenschappelijke basis. Soms kan medicatie worden ingezet, altijd samen met een therapiebehandeling.

Hoe omgaan met depressie

Als er sprake is van een depressie bij uzelf of als het gaat om een depressie bij uw partner, dan is de juiste therapie heel belangrijk. Zodra u openstaat voor behandeling kan er direct gestart worden. Het is goed om te weten dat het vaker voorkomt dan u denkt en dat schaamte nergens voor nodig is. De drempel om een psycholoog te bezoeken kan hoog zijn, maar de depressie behandeling die u vervolgens krijgt zal uw leven dusdanig kunnen verbeteren en u zelfs weer ‘de oude’ laten zijn.

CONTACTGEGEVENS
Adres
Zijlweg 142 K
2015 BH Haarlem

Telefoon
023-204 9027
06-3019 2540

E-mail
advies@psychologiepraktijkbelfor.nl

Geregistreerd bij

BIG geregistreerd psycholoog haarlem belfor