Depressie

Zoek hulp bij een depressie

Iedereen heeft het gevoel wel eens meegemaakt: geen zin om naar werk te gaan, weinig interesse kunnen opbrengen voor anderen of sombere gedachten hebben. Vaak gaan deze gevoelens met een paar dagen of zelfs een paar uur wel over wanneer er een positieve ontwikkeling is. Wanneer dit niet gebeurt of deze gevoelens blijven langer dan twee weken aanhouden, kan dit duiden op een depressie.

Voelt u zich al langer dan twee weken neerslachtig en merkt u dat deze gevoelens niet verminderen? Neem dan eens contact op met de huisarts. De huisarts kan u doorverwijzen naar mijn praktijk, zodat we kunnen onderzoeken of u last heeft van een depressie, wat de oorzaak hiervan is en met welk behandeltraject we u weer de oude kunnen laten voelen.

Oorzaken van een depressie

Een depressie kan vele verschillende oorzaken hebben en het kan zich op net zo veel manieren manifesteren. Vaak zorgt een combinatie van factoren voor de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. Een ingrijpende gebeurtenis in uw leven kan initieel de meest aanwijsbare oorzaak zijn, zoals het verliezen van de baan, het beëindigen van de relatie of het overlijden van een dierbare. Maar ook onverwerkte traumatische ervaringen uit het verleden kunnen van invloed zijn op de huidige gemoedstoestand. Vanwege het complexe karakter van een depressie, is het belangrijk om te ontrafelen wat de exacte mentale pijnpunten zijn.

Het herkennen van een depressie

Omdat ieder persoon anders is en op zijn of haar eigen manier omgaat met gebeurtenissen, laat een depressie altijd een ander beeld zien. Veel voorkomende symptomen zijn:

  • Gevoelens van minderwaardigheid, traagheid of juist onrust
  •  Gebrek aan energie of futloosheid
  • Concentratie-, slaap- of eetproblemen

Ook verschillen depressies qua ernst; met een lichte depressie kan de impact op het dagelijks leven gering zijn, waardoor het voor de buitenwereld moeilijk is om de ernst ervan in te zien. Bij een zware depressie nemen de sombere gedachten steeds meer ruimte in, wat het moeilijk maakt om deel te nemen aan het werkende of sociale leven. In sommige gevallen is een depressie een eenmalige toestand die met de juiste behandeling verholpen kan worden, maar vaker is te zien dat depressies terugkomen. Daarom is het goed om de signalen te kunnen herkennen en om snel contact op te nemen om de juiste behandeling te starten.

Het behandelen van een depressie

Voor veel mensen hangt er nog een taboe rondom een depressie. Mensen in de omgeving kunnen met onbegrip reageren en aangeven dat u ‘gewoon iets leuks’ moet gaan doen. Laat u vooral niet uit het veld slaan en neem contact op om u echt te laten helpen. Met mijn vele jaren ervaring en kennis van talloze technieken, kan ik een behandeling toepassen die voor u werkt of u doorverwijzen naar de juiste behandelaar in de Gespecialiseerde GGZ. U zult merken dat u zich na de therapie lichter voelt en dat de sombere gedachten steeds meer naar de achtergrond gaan verdwijnen.

CONTACTGEGEVENS
Adres
Heemsteedse Dreef 38
2102 KL Heemstede

KvK: 84038071
BIG nr.: 49919247825

Telefoon
023-204 9027
06-3019 2540

E-mail
advies@psychologiepraktijkbelfor.nl

Geregistreerd bij

BIG geregistreerd psycholoog haarlem belfor