Angstklachten

Angstklachten

Iedereen is wel eens angstig. Vaak is dit kortdurend of met een realistische reden. Denk hierbij aan een rit in een achtbaan. Maar wat nou als u zich vaak en langdurig angstig voelt en soms zelfs zonder duidelijke reden? Zulke angstklachten komen vaker voor dan we denken.

Misschien heeft u vaker dan gewenst een angstaanval en durft u zelfs geen hulp in te roepen? Het gevolg kan zijn dat u hier steeds meer hinder van zult ondervinden. De kans is groot dat uw sociale contacten en werkprestaties hier onder lijden. Mocht u dit al ervaren en klaar zijn om hier verandering in te gaan brengen, dan bent u welkom bij Psychologiepraktijk Belfor. Hier zal ik u via de voor u geschikte methode weer terug in uw kracht brengen. Ieder mens is wel eens uit balans en gelukkig is er hulp om hier iets aan te doen.

Symptomen

Angstklachten kennen lichamelijke, cognitieve, emotionele en gedragscomponenten. Angstgevoelens worden vaak lichamelijk geuit door een verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk, hartkloppingen, duizeligheid, misselijkheid, veranderingen in de ademhaling en hoofdpijn. De cognitieve impact merkt u bijvoorbeeld door een verslechterd geheugen of (kortdurend) niet weten waar u bent. Emotioneel gezien zullen de angstgevoelens leidend zijn. In het gedrag kunt u afspraken en activiteiten afzeggen, minder naar buiten gaan of slaapproblemen hebben.

Verschillende soorten angst

Er bestaan vele vormen van angst. Een fobie is een intense angst voor een bepaald ding, dier of situatie. Bijvoorbeeld angst voor honden, spinnen of hoogte. Ook kan het gaan om een sociale fobie. In dit geval bent u bang om in sociale situaties afgewezen of negatief beoordeeld te worden door anderen.
Wanneer u een paniekaanval heeft, kunt u het gevoel krijgen gek te worden, de controle te verliezen of dood te gaan. Ook zou u het gevoel kunnen krijgen los te staan van uzelf. Zodra u meerdere paniekaanvallen hebt gehad, wordt dit een paniekstoornis genoemd. Zo’n paniekstoornis wordt meestal gekenmerkt door fysieke symptomen zoals een verhoogd hartritme, zweetaanvallen, moeite met ademen (dit kan vervolgens leiden tot hyperventilatie) en soms duizeligheid en misselijkheid.

Hulp op maat

Hoe heftig de angsten ook mogen zijn, en hoe sterk ze uw leven ook beheersen, bedenk dat u niet de enige bent en er al velen voor u effectief zijn behandeld. Of het nu om een paniekstoornis of angstklachten in het algemeen of behorende bij een depressie gaat, behandeling en directe verbetering is mogelijk, soms ondersteund door medicatie. Zodra u open staat voor hulp kan de huisarts u doorverwijzen naar onze praktijk en bespreken we samen op welke manier we u het beste kunnen helpen. Er is namelijk niet maar één manier, er zijn meerdere behandelmethoden.

CONTACTGEGEVENS
Adres
Zijlweg 142 K
2015 BH Haarlem

Telefoon
023-204 9027
06-3019 2540

E-mail
advies@psychologiepraktijkbelfor.nl

Geregistreerd bij

BIG geregistreerd psycholoog haarlem belfor